úterý 3. dubna 2012

Ponaučení pro příště


Atrakce
I ta nejkratší atrakce zabere minimálně hodinu díky bezpečnostním pravidlům. Američané jsou opravdu dobří ve vytváření pracovních míst a tak se zpravidla člověk dočká mnohonásobných kontrol lístků, zavazadel a jiných procesů. Výsledkem je, že za den člověk obejde max. 3 populární atrakce. Z toho vyplývá, že různé passy (slevy) na vstupné mají pochybnou hodnotu, protože prostě za den slevy neprojdete.

Spropitné
V restauracích 15-20%, většinou přímo na účtu, takže ať jste se servisem spokojen nebo ne, máte smůlu. Pokud není spropitné na účtu, pak se počítá, že ho zaplatíte automaticky. Cena v restauraci se tak docela může vyšplhat. V taxi se také platí spropitné okolo 10%. Každý den jsme nechávali pokojské i několik dolarů na pokoji, snad jsme to dělali dobře, dolary vždy zmizely.

Taxi
Chytání taxi v NY je poměrně náročný sport. I přesto, že je v NY spousta taxíku, většina z nich je permanentně obsazená a poptávka je obrovská. Není proto nic zvláštního lovit taxi 15 minut, i když kolem Vás je zcela žluto. Všechny taxi, kterými jsme jeli, braly karty a navíc měli před pasažéry LCD, kde mimo reklam byla i mapa s aktuální polohou Vašeho vozu. Dobrá vychytávka, která by se hodila i do Prahy.

Záchody a jejich obsluha
Záchody na Manhattnu nás trochu překvapily. Někdy restaurace vypadala OK, ale záchod byl spíš KO. Velmi často byl záchod pouze jeden tzv. unisex a takřka vždy byl tak malý, že pokud by i v té největší restauraci vyrazilo pět lidí si ulevit, asi by vytvořili frontu. Speciální kapitolou pak byla obsluha na toaletě. I na zcela miniaturní toaletě (rozuměj dvě mušle a jedna kabinka) se nacházel tzv. hazjl dědek, který velmi agilně stříkal mýdlo na ruce a házel ručníky. Následně pak stejně horlivě vybíral bankovky. Hajzl dědek se většinou vyskytoval na luxusnějších místech, kde by přece jen člověk ocenil trochu soukromí.

Open table a Zagat
Must pro rezervace restaurací na Manhattnu. Přes open table najít restauraci, podívat se na hodnocení a online zkontrolovat, od kolika je volný stůl. V případě potřeby xcheck přes Zagat kvůli recenzím. Vše funguje na 100%.

Led ve vodě
Po usednutí do kterékoliv restaurace dostanete vodu s ledem. I když venku pršelo a byla zima, vždy byla s ledem. Američané prostě led milují. Když jsme poprosili o vodu bez ledu dostali jsme tu samou ledovou vodu, pouze bez kostek ledu. Jen jedna jediná restaurace zvládla dodat vodu pokojové teploty. Takže s bolavým krkem to chce hodně asertivity.

Starbucks v USA
Jsou opravdu na každém rohu a to jako opravdu. Bohužel fungují trochu jinak, než jak jsme u nás zvyklí. Počet míst k sezení zpravidla nepřesahuje 10 a tak Starbucks znamená caffe to go.

Nákupy
Zapomenout na nákupy na 5th Avenue. To je možná pro hrdinky seriálu Sex ve městě, ale ceny v tamějších obchodech nejsou zrovna příznivé. Místo toho má smysl namířit mimo centrum do outlet zón a tam nakupovat od rozbřesku do soumraku. Primitivní, leč efektní a hlavně výhodné.

Žádné komentáře:

Okomentovat