úterý 24. dubna 2012

28.4. Lower Manhattan

Den začal jako vždy snídaní ve Viandu. Na hotelu jsme si objednali let vrtulníkem nad NY (což se později ukázalo jako velká chyba) a následně chytili taxi k pieru 84 – stanici Water taxi. Čekajíc na naše žluté vodní taxi jsme mohli obdivovat cíl zítřejšího dne – Interprid loď, která parkuje hned vedle. Na žlutém taxi nás čekal průvodce s poměrně zajímavými informacemi, např. 20% výtahů v USA je na Manhatnu, ve všední den zde pracuje cca 8 milionů obyvatel, na víkend však zůstává jen 1,5 milionu, který zde opravdu bydlí. Water taxi nás vzal na výhled k Liberty Statue, socha jako taková byla zavřena, takže jsme nakonec další návštěvu zavrhli.

Náš vodní taxík
Symbol svobody
Pohled na Lower Manhattan od sochy svobody
Další zastávkou water taxi byl Battery park (park, který vznikl uměle na navezené půdě a kamenech) a odsud asi 10 minut chůze ke Ground zero památníku. Následovala obligátní fronta, bezpečnostní prohlídka a několik security checků. Pocit při procházení mezi oběma památníky se dost špatně popisuje a myslím, že pocity, které zde mají Američané, musí být ještě úplně jiné. V době naší návštěvy se nově postavená budova One WTC shodou okolností stala nejvyšší budovou Manhattanu, když překonala Empire state building. Po 9/11 památníku jsme navštívili St. Paul'schapel, která je také úzce spojená s tragédií 11. září a mimojiné zde můžete najít i kostelní lavici, kde sedával i G. Washington. Těsně po katastrofě fungovala kaple jako jedno z organizačních míst.

Jeden z památníků 9/11
Nové vyšší a brzo nejvyšší One WTC
St. Pauls Chapel
Následovala Wall street, odkud jsme omylem došli do South street Portu (a zcela přitom minuli býka). Na molu jsme dali mini-burgery alias místní sliders v restauraci Uno. Bohužel vypadaly lépe, než chutnali L. Po obědě jsme si kousek od mola odbyli fotky Brooklynského mostu a vydali se na Pier 11, kde na nás měla čekat helikoptéra. Po téměř 1,5 hodině čekání jsme opravdu přišli na řadu, zážitek to byl k nezaplacení, nicméně příště si rozhodně nevezmeme let od Liberty helicopter. U jakékoliv jiné společnosti člověk přišel a hned letěl a jen u té naší Liberty se čekalo přes hodinu.

NYSE

South street Port
Brooklynský most



Třešničkou na dortu bylo, že náš pilot Jirka byl z východních Čech, což překvapilo nás a ještě víc jeho. Po letu jsme dali na chvíli řeč a dozvěděli se, že je v NY přes deset let, začínal jako prodavač zmrzliny a teď létá s turisty, ale i Tomem Cruisem.
Naše helikoptéra s českým pilotem
Socha tentokrát ze vzduchu
Manhattan ze vzduchu



Charging bull

Po vrtulníku už jsme si našli i legendárního Wall street býka, bohužel byl ohrazený a na foto u hlavy se stála (jak jinak) dlouhá fronta. V oblasti Wall street na water street se nachází druhý shop Abercrombie, ten se stal na další hodinu naším cílem. Na rozdíl od obchodu na 5th Avenue se zde totiž nestojí prvních 30 minut ve frontě na vstup do obchodu. Jinak je ovšem atmosféra obchodu a hysterie uvnitř podobná. Nálada kup co můžeš s logem AF se po chvíli zhostila i nás. Vybaveni taškami AF jsme vyrazili směrem zpět do centra přes Chinatown do Little Italy. V Chinatownu jsme si při klasické vůni (rozuměj smradu) zavzpomínali na loňský výlet do Číny, anglické tabule vystřídali čínské znaky a všude se prodávalo čínské zboží všeho druhu. Přes původní odvahu jsme nakonec dali vale Číně a jako místo večeře zvolili Little Italy. Malá Itálie je o poznání menší a v podstatě se jedná o několik ulic napěchovaných italskými restauracemi. My si zvolili tu asi papírově nejlepší (a nejdražší), která se ukázala jako ta nejhorší volba. Angelo of Mulberry street a její jídlo a hlavně obsluha nás dorazila účtem a tak jsme znechuceni chytli taxíka a odjeli spát domů. Jirka se sice ještě chvíli snažil nás vyburcovat k noční akci, ale po několika minutách sám oblečený nad Ipadem usnul a probudil se až po několika hodinách. Toliko 28.4.
Chinatown

http://g.co/maps/umg9h

Žádné komentáře:

Okomentovat